Το λάδι καρύδας καταναλώνεται από ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια στις τροπικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται οι φοίνικες. Σήμερα, γίνεται ολοένα και περισσότερο το επίκεντρο της προσοχής στην Ευρώπη, λόγω των πολλών ευεργετικών του ιδιοτήτων.
Τι είναι αυτά; Χάρη στη ήπια μέθοδο παραγωγής, δεν περιέχει υπολείμματα καταλυτών και διαλυτών ή προϊόντα αποσύνθεσης που είναι επιβλαβή για την υγεία. Το λάδι καρύδας παράγεται από τους αποξηραμένους σπόρους της καρύδας, συνήθως χωρίς τη χρήση χημικών, με μηχανικά μέσα, μέσω πίεσης.
Το λάδι που παράγεται με αυτόν τον τρόπο είναι το "παρθένο" λάδι καρύδας, το οποίο διατηρεί ακόμα τη μυρωδιά και τη γεύση της φρέσκιας καρύδας. Το παρθένο λάδι συνήθως καθαρίζεται μέσω μιας φυσικής διαδικασίας (RBD), το προκύπτον λάδι είναι το "επεξεργασμένο λάδι καρύδας" (όνομα στη διατροφή και τη φαρμακοποιία). Το επεξεργασμένο λάδι καρύδας είναι άοσμο και έχει ουδέτερη γεύση.